Az Yağlı, Çok Lezzetli: Haşlama İçli Köfte Tarifi

Türkiye’nin belli bölgelerinin geleneksel ve sevilen yemekleri arasında yer alan içli köfteyi, bu sefer kızartmadan, haşlayarak servis ediyoruz.

İçli köfteden vazgeçemeyen; ama yağlı yemeklerden de kaçınanlar için az yağlı, çok lezzetli haşlama içli köfte tarifimiz, sizlerle.

Malzemeler

İç harcı için:

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak (arzuya göre)
  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • ½ demet maydanoz
  • ½ tatlı kaşığı kimyon
  • ½ tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber

Dış harcı için:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • ¾ su bardağı ılık su
  • ½ tatlı kaşığı tuz

Köfteleri haşlamak için:

2 litre sıcak su
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları küçük küpler halinde doğrayın.

Zeytinyağını, geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları ekleyip, kavurun.

Maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Kavrulmakta olan soğanlara, kıymayı ekleyin.

Baharat ve ceviz içini kattıktan sonra pişirmeye devam edin. Ocaktan aldığınız iç harca ince kıyılmış maydanoz yapraklarını katıp, soğuması için bir kenarda bekletin.

Dış harcı için; geniş bir tepsiye aldığınız ince bulgur, irmik ve tuzu karıştırın. 

Yumurta ekleyip karıştırın. Azar azar ılık su eklediğiniz karışımı, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırdığınız dış kaplama harcını, tepsiye dizip üzerine nemli bir bez kapattıktan sonra şişip kıvam alması için bekletin.

Ellerinizi suyla ıslattıktan sonra porsiyonlara ayırdığınız dış kaplama harçlarının orta kısımlarını baş parmak yardımıyla hafifçe açın. Orta kısımlarını önceden hazırlayıp soğuttuğunuz kıymalı iç harçla doldurup dikkatli bir şekilde kapatın.

Derin bir tencerede kaynattığınız tuzlu suda, içli köfteleri haşlayın.

Haşlama içli köfteleri arzuya göre; eritilmiş tereyağı ve çırpılmış yoğurt eşliğinde servis edin.

Afiyet olsun.