Brezilya Mutfağından Evinize: Kahveli Krem Karamelli Kek

 
Kahve yüzyıllardır hayatımızın en keyifli anlarına eşlik ediyor. Sevdiklerimizle hoş bir sohbetin yanında, çalışmaktan yorgun düştüğümüzde ve güne enerjik bir başlangıç yapmak istediğimizde kahve hep bizimle. Çoğunlukla kahveyi içecek olarak tercih etsek de kahveyle yapılan tatlılar da bir o kadar güzeller. Bir de yanında krem karamel varsa, tadından yenmez. Brezilya mutfağından gelen kahveli-krem karamelli kek bu tatların hepsini içinde barındırıyor. Evinizde sevdiklerinizle paylaşmanız, çayın ve kahvenin yanında afiyetle yemeniz için kahveli-krem karamelli kek tarifimizi sizinle paylaşıyoruz.
 

Malzemeler

 
Karamel sos için:
 

  • 3/4 bardak (150 g) şeker
  •  

  • 1/3 bardak (80 ml) su
  •  

Kek hamuru için:
 

  • 1 bardak (130 g) un
  •  

  • 1/3 bardak (40 g) kakao tozu
  •  

  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  •  

  • Bir tutam tuz
  •  

  • 1/2 bardak (120 g) yağ, oda sıcaklığında
  •  

  • 1/3 bardak (60 g) şeker
  •  

  • 2 yumurta
  •  

  • 1/2 çay kaşığı vanilin
  •  

  • 1/3 bardak (80 ml) süt
  •  

Krem karamel için:

     

  • 260 ml süt
  •  

  • 2 çay kaşığı öğütülmüş kahve
  •  

  • 3 yumurta
  •  

  • 1/4 bardak (60 g) krema
  •  

  • 1 çay bardağı vanilin
  •  

  • 3 çay kaşığı (10 g) un
  •  

 

 Hazırlanışı

 
Krem karamel için sütü ve öğütülmüş kahveyi tencerede ısıtın. Karışımı kaynamadan hemen önce ocaktan alın ve 1 saat kenarda bekletin.
 


 
Karamel sos için şekeri tavaya alın. Şeker erimeye başlayana kadar ısıtın. Şeker eridiğinde suyu ekleyin.

 
Karamel su eklendiğinde kabarcıklar çıkararak sertleşecektir, tekrar eriyene ve pürüzsüz hale gelene kadar fonksiyonel yemek kaşığı yardımıyla 1-2 dakika karıştırın. Ocağı kapatın ve tamamen soğumaya bırakın.

 
Fırını önceden 175°C ‘ye ayarlayın. Kek kalıbını biraz yağlayın ve şeker serpin. Soğutulmuş karamel sosunu kalıba dökün ve sosun katılaşması için 20 dakika dondurucuda tutun.
 
Kek hamuru için; unu, kakao tozunu, kabartma tozunu ve tuzu bir hazırlama kasesinde karıştırın, bir kenarda bekletin. Tereyağı ile şekeri başka bir kaba ekleyin ve kabarana kadar yüksek hızda karıştırın. Birer birer yumurtaları ekleyin. Vanilin ekleyin ve karıştırın. Kasedeki karışımı sütle birlikte kaba ekleyin ve iyice karıştırın.

 
Krem karamel için, yumurtaları büyük bir kaseye ekleyin ve hafifçe çırpın. Kremayı, vanilini, unu ve daha önce hazırladığınız kahveli süt karışımını ekleyin. Her şey iyice karışana ve pürüzsüz hale gelene kadar hamur spatulasıyla yüksek hızda karıştırın.
 
Büyük tencerede su ısıtın. Kek kalıbınızın fırında sıcak suya oturması gerekir böylece yavaşça pişer. Su, fırına koyacağınız kek kalıbınızın yarısına kadar gelmelidir. Isıttığınız suyu bir kenarda bekletebilirsiniz.

 
Karamel sosunun içinde bulunduğu kalıbı dondurucudan çıkarın ve krem karamel karışımını kalıba dökün. Üzerine kek hamurunu ekleyin. Alüminyum folyo ile sarın ve sıcak su dolu fırın tepsisine yerleştirin. 65-80 dakika pişirin. 50-55 dakika beklettikten sonra folyoyu çıkarın. 6 saat buzdolabında bekletin.
 
Büyük bir tavaya sıcak su ekleyin. Karamel sosun yumuşaması için keki, kalıbı ile sıcak su dolu tavaya yerleştirin. Bu sırada kalıbın kenarlarından bıçak yardımı ile keki gevşetebilirsiniz. Kek kalıptan çıkacak kadar gevşediğinde, kekiniz üzerine bir servis tabağı yerleştirin ve kalıbı ters çevirerek keki servise hazır hale getirin.

 
Servis takımıyla kekinizi porsiyonlara bölebilirsiniz.

 
Kekinizi tatlı tabaklarıyla servis edebilirsiniz.

 
Kahveli-krem karamelli kekiniz hazır. Afiyet olsun.
 
Size ve sevdiklerinize sağlıklı günler dileriz.