Chia tohumunun tüm dünyaya Güney Amerika yerlilerinden yayıldığını biliyor muydunuz? Salatalardan, hafif tatlılara kadar pek çok tarifte yerini alan Chia tohumu kısa sayılabilecek bir sürede neredeyse tüm mutfakların vazgeçilmez besini oldu.

Hem sağlıklı hem de pratik tariflerimiz ile Chia’nın doyurucu ve lezzetli dünyasını keşfetmek için tariflerimize bekleriz.

Orman Meyveli Chia Puding

Özellikle büyük şehirlerde uyanır uyanmaz kendimizi  yoğun bir koşturmacanın içinde buluyor ve bu tempo ile kahvaltıyı ve hatta ara öğünleri atlayabiliyoruz. Ancak uzmanlar sağlıklı bir beslenme rutini için bu öğünlerin hakkını vermemiz konusunda hem fikir.

Neyse ki hayati önem taşıyan bu öğünler için bir gece önceden hazırlık yapmak mümkün. İşte tam da bu derdimize derman olacak ev yapımı, orman meyveli Chia pudingin tarifini paylaşıyoruz. 🙂

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı Chia tohumu
  • 1 bardak badem sütü
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş Goji Berry meyvesi
  • 1 tatlı kaşığı yulaf
  • ½ çay kaşığı toz tarçın
  • 50 gr orman meyvesi
  • 5 adet çiğ badem veya çiğ antep fıstığı

Hazırlanışı

Chia tohumlarını, badem sütü ve vanilya özütü ile karıştırın. Karışımın üzerini kapatacak şekilde orman meyvesini dilerseniz bütün olarak dilerseniz süzgeç yardımı ile marmelat haline getirerek yayın. Üzerine kurutulmuş Goji Berry meyvesini, 5 adet çiğ badem veya çiğ antep fıstığını, toz tarçını ve yulafı ekleyin.

Sabaha kadar dolapta bekletin. Badem sütü ve Chia tohumunun jelimsi bir kıvam aldığını göreceksiniz.

Sabah evden çıkmadan yanınıza almayı unutmayın. Gün boyu enerjiniz yanınızda. 🙂

Afiyet olsun. 🙂

Chia Tohumlu Omlet

Kahvaltıda yumurta yemeden doyamıyorsanız veya tuz ağırlıklı kahvaltılar damak tadınıza daha çok hitap ediyorsa pratik ve düşük kalorili bir tarif sizleri bekliyor. Bu çok kolay tarif için sabahları 5 dakikanızı ayırmanız yeterli!

Malzemeler

  • 4 yumurta
  • ¼ demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı yulaf
  • 1 tatlı kaşığı Chia tohumu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 5 adet ceviz içi
  • Karabiber

Hazırlanışı

Yumurtaları fonksiyonel karıştırıcı yardımı ile köpürtene kadar karıştırın. Maydanozları ince ince kıyın. Karışımı daha geniş bir kaba alın. İçerisine yulaf, Chia tohumu, tuz ve karabiberi ekleyerek çırpma teli ile karıştırın. Önceden zeytinyağı damlatarak ısıttığınız tavaya dökün. Üzerine cevizleri de yerleştirerek kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun?

Chia Tohumlu Fit Salata

Malzemeler

  • 1 adet avokado
  • 1 yemek kaşığı Chia tohumu
  • 90 gr lor peyniri
  • ½ demet marul, kuzukulağı, reyhan
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Tuz
  • Nane

Hazırlanışı

Avokadoyu ikiye bölerek çekirdeğini çıkarın. Fonksiyonel soyucu ile avokadoyu kabuğundan kolayca çıkarın. Sebze ve meyve kesici yardımı ile küp haline getirin. Ayrı bir salata kasesinde limon, zeytinyağı, tuz, kekik ve Chia tohumunu karıştırın. Doğradığınız marul, kuzukulağı, reyhan, domates ve lor peynirini, salata sosu karışımın içerisine ekleyerek iki karışımı birbirine yedirin. Küp küp doğranmış avokadoları en üste ekleyin. Salatanız hazır!

Chia Tohumlu Raw Çikolata

İşte formuna dikkat eden ama kendini de şımartmayı sevenler için bir tarif. Raw çikolata tarifinde dikkat etmeniz gereken en önemli şey besinin raw yani çiğ olarak kalabilmesidir. Bunun için ısının 45° üstüne çıkmaması gerekir. Termometreli yemek kaşığı ile karıştırarak eritilmesi, ilk denemede  istediğinize yakın bir raw çikolata elde etmenizi sağlayacaktır. Hadi başlayalım!

Malzemeler

  • 50 gr katı kakao yağı
  • 60 gr ham kakao
  • 50 gr hindistan cevizi yağı
  • 50 gr bal
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü

Üzeri için

  • 20 gr Chia tohumu
  • 20 gr çiğ kuruyemiş

Hazırlanışı

Kaynayıp 3 dk ılıtılmış suyun bulunduğu tencerenin içerisine cam fırın kabını yerleştirin.

Katı haldeki kakao yağını rende yardımı ile küçük parçalara ayırın. Cam fırın kabına koyun ve termometreli yemek kaşığı ile iyice eriyene kadar karıştırın. Hindistancevizi yağı, bal, vanilya özütü ve un eleğinden geçirilmiş ham kakaoyu da karışıma ekleyerek pürüzleri gidene kadar karıştırmaya devam edin. Pürüzsüz bir kıvama geldiğinde, fırın kabının içerisine hazırladığınız çikolatayı dökün. Üzerine Chia tohumlarını ve çiğ kuruyemişi dağıtın. Zaman ölçeri 40 dk sonraya kurun ve çaldığında fırın kabı ile buzdolabına koyun. Tamamen katılaştığında küçük parçalara ayırın. Kırılmış çikolata parçalarını tabağınızın ortasına dağınık olarak yerleştirin. Soslar ve dilediğiniz malzemeleri kullanarak tatlınıza post-modern bir görünüm kazandırabilirsiniz.