Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu Sema Sumeli’den: Dışarıda Sağlıklı Beslenebilmenin Püf Noktaları

 
Benim beslenmem senelerdir şekersiz, rafine gıdasız, unsuz ve son 5 yıldır da glutensiz. İlk başta kulağa zor gelse de alışınca çok keyifli oluyor. Fakat bu durum, her gittiğim yere yemek taşımama neden oluyor. Eskiden etrafımda yadırgansa da artık herkes buna alıştı. Özellikle uzun saatler dışarıda kalacaksam, genellikle yanıma tok tutan şeyler alıyorum. Yani sağlıklı seçimler yapmaya çalışıyorum.
 
Bugün de size dışarıda beni tok tutan, yapımı basit ve besleyici bir çorba tarifi vermek istiyorum. Çorba deyip geçmeyelim. İçindeki gıdalar, hem günlük besin ihtiyaçlarımızı karşılıyor hem de yemek gibi oluyor. Yanınıza alabileceğiniz, evde hazırlamış olduğunuz, herhangi bir zeytinyağlı sebze yemeği veya salata yanına yoğurtla da tokluğuzu pekiştirebilirsiniz.
 

Malzemeler

 

  • 1 büyük baş brokoli
  • 10 yaprak ıspanak ya da pazı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 yeşil kabak
  • 1 tane taze soğan
  • 1 Türk Kahvesi fincanı haşlanmış yeşil mercimek
  • 4 bardak sebze suyu, kemik suyu veya normal su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, dilediğiniz baharatlar, zerdeçal ve karabiber çok yakışıyor
  • 1/2 limon suyu

 

Hazırlanışı

 

Bir tencereye zeytinyağımızı koyuyoruz. Yağımızı yakmadan, düşük ısıda tutarken soğanı ekliyoruz. Soğanlar pembeleştiğinde sarımsakları ekleyip bir dakika daha çeviriyoruz. Daha sonra sebzelerimizi ve suyu ekliyoruz. Sebzeler pişince haşlanmış mercimeği, tuzu ve baharatları da ekleyip, iki taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. Son olarak limon suyunu ekliyoruz.

 

Ben blenderdan geçirmeyip taneli tüketmeyi tercih ediyorum ama dilerseniz blenderdan da geçirebilirsiniz. Taşınabilir çorba kabı ile, gittiğiniz her yere yanınızda götürebilirsiniz.
 

 
Afiyet olsun! ?
 
Sema Sumeli
 
Instagram: @semaninsagliklimutfagi