Geleneksel Lezzet: Hurmalı ve Portakallı Aşure

Geleneksel tariflerden en zengin içeriğe sahip, bereketin tadı olarak bilinen asırlık lezzet; Hurma ve Portakallı Aşure tarifi sizlerle.

Geleneksel tarifimizi merak ediyorsanız yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

 

Malzemeler

  • 250 gr aşurelik buğday
  • 150 gr nohut
  • 75 gr haşlanmış fasulye
  • 1/4 çay bardağı pirinç
  • 75 gr soyulmuş çiğ badem
  • 100 gr kuru kayısı
  • 100 gr kuru üzüm
  • 1/2 adet portakal
  • Yeteri kadar kaynar su
  • 5 adet hurma
  • 1/4 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin;

  • Kavrulmuş fındık
  • Ceviz
  • Antep fıstığı
  • İncir
  • Nar

 

Hazırlanışı

Önceden yıkayıp ıslattığınız buğdayı süzün.

Tencereye aldığınız buğdayları kaynaması için ocağa koyun.

Buğdaylar iyice şişince haşladığınız nohut ve kuru fasulyeyi buğdayların üzerine ekleyin.

Pirinci yıkayıp kaynayan bakliyatlara ilave edin. Aşureyi, kıvam alana kadar kaynatın.

Kaynayan malzemelere tuz ilave edin.

Kuru üzümleri ve soyulmuş çiğ bademi ayrı kaselerde suya koyun.

Kuru kayısıları küp küp doğrayın ve ardından kuru kayısıları da ilave edin.

 

Ocaktaki kaynadıkça yoğunlaşan aşureye ara ara sıcak su ekleyin ve kıvamını dilediğiniz şekilde ayarlayın.

 

 

Portakalınızın kabuklarını rendeledikten sonra suyunu sıkın.

5 adet hurmayı portakalın suyu ile robottan geçirip püre haline getirin.

Son olarak hazırladığınız bu püreyi de aşureye ilave edip 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra servis kaselerine alın.

Porsiyonladığınız aşureler oda ısısına indikten sonra kuruyemişler ve kavrulmuş susam ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.