Bayramlar geleneksel ve kültürel önemlerinin yanı sıra büyük aile buluşmalarına da bahane olarak kalbimizde ayrı bir yer ediniyor. Bayramlar, bütün aileyi bir arada görebileceğimiz nadir zamanlardan bir tanesi…
Tabi ki büyük aile buluşmaları demek, bol bol kahkaha, eğlence, özlem giderme demek! Ancak muhteşem yemek sofralarını da unutmamak lazım.
Güzel bir sofra kurmak için düşünülenin aksine çok fazla yemek yapmanıza hiç gerek yok. Az, öz, sağlıklı ve çok lezzetli yemekler hazırlayarak da bütün ailenizin gönlünü fethetmeniz mümkün.
Örneğin bayram sofranız için şöyle sağlıklı ve çok lezzetli bir menü hazırlayabilirsiniz:

Domates Çorbası

Malzemeler (6 Kişilik):

5 adet büyük boy domates,

1 yemek kaşığı un,

1 yemek kaşığı tereyağ,

4 su bardağı su, et suyu ya da tavuk suyu,

2 çay bardağı süt,

Servisi için rendelenmiş kaşar peyniri.

Yapılışı:

Tereyağını bir tavada eritin. Üzerine unu ekleyerek altın sarısı bir renk alıncaya kadar sürekli karıştırarak kavurun.

Kabuğunu soyduğunuz domatesleri rendeleyin ve kavrulmuş un karışımının üzerine dökün. Üzerine sıcak suyu, et suyunu ya da tavuk suyunu ilave edin.  Tuz ve karabiber ilave edin.

Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte kıvam alıncaya kadar pişirin. Ocaktan almadan önce sütü yavaş yavaş, sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin.

Üzerine kaşar peyniri koyarak servis edebilirsiniz.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Malzemeler (6 Kişilik)

1 kilo taze fasulye,

8 yemek kaşığı zeytinyağı,

2 adet kuru soğan,

4 diş sarımsak,

2 adet büyük boy domates,

1 tatlı kaşığı toz şeker,

Tuz.
Yapılışı:

Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın. Fasulyeleri boyuna ortadan ikiye bölüp eğer kılçıkları varsa temizleyin. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Bir tencereye zeytinyağını dökün.

Sonra tencereye sırasıyla soğan, sarımsak karışımını, taze fasulyeleri ve domatesleri üst üste koyun. En üstünden tuzu ve toz şekeri ilave edin. Üzerine bir tabak koyarak kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Fasulyeler yumuşadığında ateşten alın ve soğumaya bırakın.

Yasemin Pirinciyle Pilav

Malzemeler (6 Kişilik):

2 su bardağı yasemin pirinci,

4 su bardağı tavuk suyu,

2 yemek kaşığı tereyağ,

Tuz,

Beyaz biber ya da karabiber.
Yapılışı:
Tavuk suyu, tereyağ, tuz ve beyaz biberi pilav tenceresine koyup kaynatın. Tavuk suyu kaynayınca pirinçleri içerisine ilave edip karıştırın ve kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar pişirin.

Pilav suyunu tamamen çektiğinde kapağını açın, bir tur karıştırarak havalandırın. Tekrar kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.

Espressolu Panna Cota

Malzemeler (6 Kişilik)

1.5 su bardağı süt,

4.5 çay kaşığı toz jelatin,

4.5 su bardağı krema,

3 dolu tatlı kaşığı ince çekilmiş Black’N White filtre kahve,

¾ su bardağı şeker,

Bir tutam tuz.

Yapılışı:

Sütü bir tencereye koyun. Üzerine jelatini koyup yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin.

2 dakika kadar, jelatinin erimesi için sütü ısıtın, kaynamamasına dikkat edin. Kremayı, filtre kahveyi, şekeri ve tuzu ilave edin. Şeker eriyinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Şeker eridikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Karışımı 6 dondurma kupuna eşit bir şekilde bölüştürün. Üzerini kapatıp buzdolabına koyun. İlk saat boyunca her 20 dakikada bir tatlıları karıştırın. Servis etmeden önce en az 6 saat buzdolabında bekletin.