İkram edilen tatlılara hayır demenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Ancak çoğu zaman, hem kilo kontrolü hem de daha sağlıklı bir yaşam için tatlılarla aramıza mesafe koymak durumunda kalabiliyoruz. Tabii tatlılardan tümden vazgeçmek de kolay değil. Biz de orta yolu bulmak ve lif bakımından da hayli zengin ve sağlıklı olan hurma ile hazırlayabileceğiniz tatlı tariflerini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun. ?
 

Hurma Topları

Malzemeler:

  • 1 su bardağı hurma
  • 1 çay bardağı kavrulmamış çiğ kaju
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu

Hazırlanışı:

Önce hurmaları yıkayın. Ardından çekirdeklerini çıkarın ve diğer malzemeler ile beraber rondodan geçirin. Daha sonra bu karışımı istediğiniz büyüklükte toplar haline getirin ve 20 dakika buzdolabında bekletin. Hurma toplarınız servise hazır.

Hurmalı Kup

Malzemeler:

  • 6 adet hurma
  • 2 adet muz
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz, çiğ fındık karışımı
  • 1 çay bardağı yaban mersini

Hazırlanışı:

Çekirdekleri çıkarılmış ve kabukları soyulmuş hurmaları, muzlarla beraber rondodan geçirin. Bu karışımı istediğiniz büyüklükte kuplara alın. Üzerine havanda iri olarak dövdüğünüz ceviz ve fındık karışımını serpin. Ardından, en üste yaban mersinlerini ekleyin. Dilerseniz, araya bir kat krem şanti de ekleyebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında bu kupları soğuk olarak servis etmenizi öneriyoruz

Şekersiz Hurmalı Kek

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 10 adet hurma
  • 3-4 adet kuru incir
  • 3-4 adet kuru kayısı
  • Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
  • Yarım çay bardağı öğütülmüş çiğ badem
  • 2 tatlı kaşığı öğütülmüş fındık
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 orta boy elma rendesi
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiğine tam buğday unu

Hazırlanışı:

İncir, kayısı ve hurmayı sıcak suda yaklaşık 10 dakika kadar bekletin. Yumuşadıklarında iyice ezin. Daha iri taneleri seviyorsanız ezmek yerine ufak ufak doğrayabilirsiniz. Bademleri de zahmetsizce soyabilmek için sıcak suda kaynatmanızı öneriyoruz. Ceviz, fındık ve bademi rondodan geçirerek toz haline getirin. Yumurtaları mikserde iyice çırpın. Sırayla süt, sıvı yağ ve toz haline gelmiş kuruyemiş karışımını ekleyerek çırpmaya devam edin. Ayrı bir tabakta hazırladığınız elma rendesi ve tarçın karışımını bu  karışıma ilave edin. Kuru meyve ve hurma karışımınızı da ekleyerek karıştırın.  Son olarak, vanilya ve kabartma tozunu da ekledikten sonra en az 3-4 dakika daha çırpın. Bu karışımı sıvı yağ ve unla yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış fırında, 170 derecede 35-40 dakika kadar pişirin. Unutmadan, bu şahane kekin yanında Tchibo’nun çok özel çekirdeklerle hazırlanmış Black’N White filtre kahvesinin çok yakışacağını hatırlatalım. 🙂

Afiyet olsun.