Lezzetli ve Doyurucu Kış Tarifleri

Soğuk bir günün akşamında, canınız belki de hiçbir şey yapmak istemediğinde, hem tadı hem kokusu ile mest olacağınız iki tarif önerimiz var. Üstelik yapımları da çok kolay. Gelin bu tarifleri, birlikte inceleyelim. ?

Balkabaklı Kek

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağından fazla sıvı yağ
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • 1 su bardağı balkabağı tatlısı püresi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
  • Kuru üzüm (tercihen)

Hazırlanışı:

Toz şeker ve yumurtaları krema kıvamına gelene kadar çırpma teli ile çırpın. Sıvı yağı ilave edip çırpmaya devam edin. Balkabağını püre haline getirerek karışıma ekleyin. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ayrı bir kapta harmanlayın. Harmanladığınız toz karışımı yumurtalı karışıma ilave edin. Düşük hızda, mikser yardımı ile iyice karıştırın. Çok akıcı olması halinde un, ceviz içi veya dilerseniz kuru üzüm ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Son olarak kek kabınızı yağlayın ve unlayın. Önceden 170˚’de ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Zeytinli Ekmek

Malzemeler:

  • 500 g un
  • 200 ml ılık su (4/5 bardak)
  • 1 çay kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı siyah zeytin
  • İrmik
  • Birer çay kaşığı kekik, fesleğen, biberiye, sarımsak tozu (baharatlar tercihe göre değiştirilebilir)
  • Taze karabiber

 

Hazırlanışı:

Un, kuru maya ve toz şekeri karıştırın. Üzerine ılık su ve zeytinyağı ekleyin. Tuz ve baharatları, karışımın üzerine ekleyin. Karıştırmadan kapta bekletin. Ayıklanmış siyah zeytinleri, küçük parçalar halinde kesin ve karışıma ekleyin. Bir spatula yardımıyla malzemeleri birbirine yedirin. Ellerinizi ıslatarak ekmeği yoğurun ve top haline getirin. Hamur şekillendirici ile veya elinizle, daha önceden kenara ayırdığınız hamur parçasını şekillendirerek ekmeğinizin üzerini süsleyin. Üzerine hafif zeytinyağı sürün ve mutfak bezi örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. Ekmeğinizi yapacağınız kabı yağlayın ve irmikleri kabın yüzeyine yayın. Kap olarak döküm tava, kek kalıbı, börek tavası kullanabilirsiniz. Hamurunuzu kalıba koyarak iyice bastırın. Üzerine çok az zeytinyağı sürün ve 20 dakika mayalanmaya bırakın. Fırınınızı önceden 220 dereceye ısıtın ve ekmeğinizi önce 220 derecede 15 dakika daha sonra 200 derecede 25 dakika pişirin.
Afiyet olsun. ?