Ateş Yakmak
Ateş yakmak için yeterince zaman ayırın. Odun kömürüyle (kayın odunu en iyisi) yaklaşık 20 dk sürebilir. Mangal briketleri ile hatta 30 dk veya daha uzun sürebilir. Fakat daha dengeli ve uzun yanar. Ateşleme için ufak tüyolarımız var! Daima özel yakıcılar kullanın, hiçbir zaman benzin veya benzeri ürün kullanmayın! Bu tür sıvılarda buharları bile alev alabilir. Odun kömürü iyice yanıp tutuştuğunda ve beyaz küllerle kaplı olduğunda mangala başlayabilirsiniz.
Hafif Ateş
Sebze, peynir, meyve veya tofu gibi ürünler aşırı sıcaklığa karşı etten çok daha hassaslar. Vejetaryen yiyecekleri ızgaranın kenarların dizin ve ızgarayı biraz daha yükseğe oturtun. Genel kural: Orta ateşlerde ızgara ve ateş arasındaki mesafe 10-12 cm olmalıdır.
Mangal Süreleri
Süreler değişkenlik gösterebilir. Mangal ızgarasında ne kadar çok şey varsa pişmesi de o denli uzun sürebilir ve kullanılan malzemeye göre her ateş farklı ısı verir. Hava şartları da bir etkendir. Çok sıcak havalarda pişirme süresi kısalabilirken soğuk havalarda daha uzun olabilir.
Lütfen Kurulayın: Sebzeleri yıkadıktan sonra mutlaka iyice kurulayın. Aksi durumda fırçayla iyice yağ sürmeniz mümkün olmaz.
Doğru Yağ: Yağlamak için soya veya yerfıstığı yağı gibi bitkisel yağlar kullanmanız doğru olacaktır çünkü 200 dereceye kadar ısıtılabilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya mısıryağı yüksek ısıya karşı hassastır. Aynı şekilde doymamış yağ oranı yüksek yağlar veya soğuk sıkma zeytinyağları da ısıya karşı oldukça duyarlıdır.
Ekstra Aroma: Izgaraya meyve, şiş sebze veya mangallık peynir koymadan önce, kekik, lavanta veya biberiye gibi yeşillikler veya yumuşatılmış fındık kabukları veya rezene tohumları dizin.
Et Nasıl Pişirilir?
Mangal ve et birbirinden ayrılmaz! İster tavuk, ister balık, ister dana eti olsun; hiç fark etmez! Etin hangi parçalarını en iyi ne şekilde hazırlayabileceğinizi burada öğrenebilirsiniz.
Dana Etini Doğru Pişirmek
Dana eti mangala çok yakışır; özellikle de biftek severler için ilk tercihtir. Güzelce marine edilmiş ve sulu bir bifteği kimse küçümseyemez. Bunun yanında dana etinden daha birçok farklı lezzetler de var elbette.
Doğru Pişme Süresi
Ne istediğinize ne nasıl bir mangal yaptığınıza bağlı olarak pişirme süresi değişebilir. Genel geçer bir kural yok. Bu yüzden deneyerek, tadarak pişip pişmediğini anlamaya çalışın. Bir çatal ile dikkatlice ete bastırın. Yumuşak ise, için hala pişmemiştir. Hafif esneklik gösteriyorsa orta pişmiştir. Sert ise, içi tamamen pişmiş anlamına gelir.
Hassas Davranın
Dana eti oldukça hassastır ve bu yüzden nazik davranan eller ister. Ete kesikler atmayın veya bir çatalla çevirmeye çalışmayın. Mangal spatulası veya maşası kullanın. Mangaldan aldıktan sonra eti biraz dinlendirin. Şimdi servise hazır!
Yüksek Ateşte Sık Çevirin
Güzel kızarmış bir yüzey elde etmek için bifteği biraz kurulamak gerekir ve ızgaranın iyice kızışmış olduğundan emin olmak gerekir. Bu işlem etin güzel bir renk alması için çok önemlidir. Bu sürece Maillard reaksiyonu da denir. Kısa aralıklarla eti çevirerek sıcaklığın her yere aynı şekilde yayılmasını sağlayın.
Mangalda Sebze
Mangalda sebzeyi sadece vejetaryenler sevmiyor! Özellikle yaz aylarında sebze mangalı hafif bir lezzet olarak salata gibi diğer mezelere iyi bir alternatiftir. Mangalda ise sebzeler çok daha aromatik lezzet kazanıyorlar.
Sebzeler için Öneri ve Tüyolar
Sebzeleri oldukça çeşitli ve kolay hazırlayabilirsiniz. Büyük dilimleri direkt ızgaraya koyun veya renkli sebze şişleri ya da mangal tepsisine karışık sebzeler hazırlayın. Biraz yağ, baharatlı tereyağı veya marinad ekleyerek sebzelerin yanmasını önleyin. Mangal için özellikle tercih edebileceğiniz sebzeler patlıcan, mantar, kabak ve biber olabilir. İsterseniz kızartmalık peynir de ekleyebilirsiniz.
Özel: Balık ve Deniz Ürünleriyle Mangal
Balık ve deniz ürünleriyle de lezzetli mangal yapabilirsiniz. Yaz aylarında daha hafif bir seçenek olarak oldukça sevilir. Balığı dilerseniz sade, dilerseniz de aroma katmak için marine edebilirsiniz.
Balık ve Deniz Ürünleri için Tüyolar ve Öneriler
Genel olarak her türlü balıkla mangal keyfi yapabilirsiniz. Özellikle mangal için uygun olan balık türleri alabalık, çapak balığı, somon ve Norveç mezididir. Çünkü bu balıklar mangalda suyunu kaybetmez ve lezzetli kalır. Dilerseniz sarımsak, dereotu veya karabiber ekleyebilirsiniz. Limon suyu daha taze bir lezzet katar. Eğer mürekkep balığı halkaları veya midye pişirmek istiyorsanız, yağlanmış bir mangal tepsisi kullanın. Karidesleri ise direkt ızgara teline koyabilirsiniz.