Özellikle yaz aylarında yağlı ve ağır yiyecekleri tüketmek epey zor olabiliyor. Bunun için size yaz aylarında doyurucu, sağlıklı ve hafif salata tarifleri hazırladık.

Kinoa Salatası (2 Kişilik)

Malzemeler:

  • 130 gram kinoa
  • 70 gram kırmızı lahana
  • 1 demet maydanoz
  • 30 gram kurutulmuş domates
  • 1/2 adet orta boy greyfurt
  • 1/2 adet orta boy nar

Sosu için:

  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı ekşi üzüm pekmezi
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 çay kaşığı hardal
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 50 gram rokfor peyniri

Yapılışı :

  1. Kinoayı bol suda yıkayın, fazla suyunu süzdürün.
  2. Ölçülü su ve tuzu orta boy bir tencereye alın. Tencereye aldığınız kinoayı, bir taşım kaynattıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişmeye bırakın. 5-10 dakika kadar demlendirin.
  3. Meyve ve sebzeleri yıkayıp hazırlayın. Greyfurt dilimlerini zarlarından ayırmaya özen gösterin.
  4. Doğranmış maydanoz, kırmızı lahana ve domates kurusunu bir kasede karıştırın. Demleyip dinlendirdiğiniz kinoayı bu karışıma ekleyin.
  5. Zeytinyağı, nar ekşisi, hardal, bal, ekşi üzüm pekmezi ve tuzu karıştırıp havanda parçaladığınız kişniş tohumlarını bu karışıma ekleyin.
  6. Zeytinyağlı sos karışımını hazırladığınız kinoalı karışıma katıp iyice karıştırın.
  7. Rokforu dilediğiniz boyutlarda parçalayıp salataya ilave edin.
  8. Zarları çıkartılmış greyfurt dilimleri ve nar tanelerini katıp karıştırdıktan sonra bekletmeden servis edin.

Püf Noktası!

Kinoayı haşlayacağınız su, 1 ölçüye 1,5 ölçü ağırlığında olmalıdır. 130 gram kinoa için 195-200 ml. su kullanabilirsiniz.

Greçka (Karabuğday) Salatası (2 Kişilik)

Malzemeler

  • 1 su bardağı karabuğday
  • 1,5 su bardağı su (haşlamak için)
  • 1 adet portakal
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 3-4 yaprak marul
  • Maydanoz
  • Dereotu

Sosu için:

  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz

Yapılışı:

  1. Karabuğdayı yıkayıp süzün. 1,5 sy bardağı su ile birlikte küçük ir tencereye alın ve kapağı aralık olarak suyunu çekinceye kadar 12-13 dakika kadar pişirin.
  2. Suyu çeken hafifçe patlayıp yumuşayan buğdayları ocaktan alın. Kapağı kapalı olarak denlenmeye bırakın.
  3. Buğdaylar soğurken havuçları ince bir rende ile rendeleyin. Kırmızı soğanı ve marulu ince ince kıyın.
  4. Kırmızı dolmalık biberin çekirdeklerini çıkarın ve minik küpler halinde doğrayın.
  5. Portakalı soyun ve zarlarını ayıklayarak dilimleyin. Dereotu ve maydanozu steğe göre kıyın ya da elinizle koparın.
  6. Soğuyan buğdayları orta boy bir kaseye alın. İçine doğradığınız malzemeleri ileve edin.
  7. Sos için istediğiniz miktarda zeytinyağı ve nark ekşisini bir miktar tuz ekleyerek çırpın.

Sosu salataya ilave edin. Karıştırarak servis yapın.