Şekersiz Aşure Tarifi

Kültürümüze özgü en özel lezzetlerden biri olan aşure, çok çeşitli malzemelerle yapılması açısından her zaman karşı konulması zor bir tatlıdır. Bu yazımızda diyetinizi bozmadan tatlı ihtiyacınızı gidermenizi sağlayacak şekersiz aşure tarifimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Malzemeler

  • 1/2 su bardağı karabuğday
  • 1 yemek kaşığı kuru fasulye
  • 1 yemek kaşığı nohut
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı tuzsuz kabuksuz fıstık
  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş fındık
  • 1 adet küçük boy portakal
  • 1 adet elma
  • 3 adet hurma
  • 1 adet incir
  • 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • Çay kaşığının ucuyla çörek otu
  • 2-3 yemek kaşığı bal
  • 1/2 su bardağı süt
  • Tarçın

Hazırlanışı

Fasulye ve nohutu akşamdan ılık suyla ıslatın. Ertesi gün tencereye alarak haşlayın.

Fasulye ve nohutu başka bir kaba aktarın. Tencereye karabuğday ve pirinci alın.

Tencereye 1,5 litre su ekleyin, karabuğday ve pirinç yumuşayana kadar pişirin. Nohutu ve fasulyeyi de ekleyin.

Dilimleyici ile küçük parçalara ayırdığınız elma ve portakalı da tencereye ekleyerek karıştırın.

Fındık, fıstık, kuru üzüm, minik doğranmış hurma ve inciri ekleyip karıştırın. Ardından sütü ekleyin.

Ocağı kapatın. Hindistan cevizi, susam, çörek otu ve tarçını da ekleyerek son dokunuşu yapın.

Aşureyi porselen kaselere alarak soğumasını bekleyin.

Dilerseniz aşurenizi soğuk tutan sepet ile taze ve serin biçimde yanınızda taşıyabilirsiniz.

Afiyet olsun!