Siyez Bulguru ile Aşure Tarifi

Aşure ayında, sağlıklı ve fit kalmanızı sağlamasının yanında geleneksel de olan bir tarif ile leziz aşureler hazırlamak isterseniz yazımızın devamına göz atabilirsiniz. Spor yaparken yediğinize pişman olmayacağınız bir aşure tarifi, sizleri bekliyor. 🙂

Malzemeler

  • 1 su bardağı siyez bulguru
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı kuru incir
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • Yarım elma
  • 5-6 adet karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • Pekmez, hurma özü / Bal
  • Limon / Portakal kabuğu rendesi
  • Nar
  • Gün kurusu
  • Ceviz

Hazırlanışı

İlk olarak nohut ve kuru fasülyeyi 1 gece önceden suda bekletin. Beklettiğiniz suyun içme suyu olmamasına özen gösterin. Aşurenizi hazırlamaya siyez bulgurunu büyük bir tencerede haşlayarak başlayın. İyice haşlanıp kabardıktan sonra kaşıkla ezin ve 2,5 litre kaynar su ekleyin. Aşureye tadını verecek temel malzeme olacağı için siyez bulgurunu haşladığınız suyu dökmeyin. Kaynadıktan sonra içerisine haşlanmış nohut ve fasulyeyi ilave edin. Karışım kaynamaya başladığında doğranmış gün kurusunu, dolmalık fıstığı, kuru inciri, küp küp doğranmış elmaları, mini rende ile rendelediğiniz limon veya portakal kabuklarını, tarçını ve karanfili de ekleyin. Vanilya özünü de ilave ederek karıştırmaya devam edin.

Şeker yerine; pekmez, hurma özü veya bal ekleyebilirsiniz. Pekmez ve hurma özü ilave eklemek isterseniz, bu aşamada ekleyerek tadını ayarlayabilirsiniz.
Bal ilave etmek isterseniz, aşureyi ağzı kapalı şekilde biraz ılımaya bıraktıktan sonra eklemeniz önemli bir püf noktasıdır. Bal ısıyla temas ettiğinde toksin bir maddeye dönüşebilmektedir.

Tadını ayarlayarak 15-20 dakika kadar demlenmeye bıraktığınız aşureleri, kaselere paylaştırabilirsiniz. Dilerseniz üzerlerini nar, toz tarçın, ceviz ve fındık ile süsleyebilirsiniz. Aşureniz servise hazır.

Afiyet olsun! 🙂