Pizzaların sevgilisi, et ya da tavuk sotelerin bir numaralı eşlikçisi mantar aslında tek başına da harika bir lezzet. İçerdiği yüksek protein miktarı ile özellikle kırmızı et tüketmeyenlerin de gözdesi … Kestane mantarı, istiridye ya da kültür mantarı derken pek çok çeşidi olan mantarın çorbasının hatta turşusunun olduğunu biliyor muydunuz? Bu şaşırtan lezzetlere gelin birlikte bakalım.

Mantar Turşusu

Kış gelince turşu sezonu açılır. Karnabahardan salatalığa pek çok sebzenin turşusu yapılır. Bu kışı daha önce hiç tatmadığınız bir lezzetle karşılamaya ne dersiniz?

Malzemeler

  • 500 gr kültür mantarı
  • 5 tane karanfil
  • 5 tane karabiber
  • 3 defne yaprağı
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Yeteri kadar sirke

Hazırlanışı

Mantarları bol suda yıkayın. İçine üç yemek kaşığı sirke eklediğiniz suyun içinde kaynatın. Temiz bir kavanozun dibine birkaç adet karanfil, biraz karabiber ve iki adet defne yaprağı koyun. Üzerine mantarları aralarında boşluk kalmayacak şekilde sıkıca yerleştirin ve mantarların en üstünü de defne yaprağı ile kapatın. Ardından kavanozun 1/3’üne denk gelecek kadar sirke, tuz ve boş kalan kısmı için de su ekleyin. Turşunuz sadece bir ya da iki gün sonra yemeğe hazır olacak.?

Mantarlı Bulgur Pilavı

Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan bulgur pilavını biraz çeşitlendirmeye ne dersiniz?

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 10 adet kültür mantarı
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 4 dal taze soğan
  • 4 adet kurutulmuş domates
  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 1 dal taze kekik (arzuya göre)

Hazırlanışı

Mantarlı bulgur pilavını hazırlamak için; üzerlerini nemli bir bezle silip sap kısımlarını kestiğiniz kültür mantarlarını dört eşit parçaya bölün. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu uzun ince şeritler halinde kestikten sonra küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendeleyin. Taze soğanları incecik kıyıp kurutulmuş domatesleri minik küpler halinde kesin. Zeytinyağı ve tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin. İlk olarak küp şeklinde doğranmış havuçları pilav tenceresine aktarın. Hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika soteleyin. Kuru soğan, mantar ve kurutulmuş domates parçalarını katıp, soteleme işlemini orta ateşte sürdürün. Yumuşak bir yapıda olduğu için son olarak taze soğanları ekleyin ve tüm sebzeleri bir arada soteleyin. Bol suda yıkadığınız pilavlık iri bulguru, suyunu süzdükten sonra pilav tenceresine alın. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra tüm malzemeyi 3 dakika kadar kavurun.

Sıcak tavuk suyunu eklediğiniz mantarlı bulgur pilavını, kısık ateşte 12-14 dakika pişirin. Bulgurlar suyunu çekince pilavı karıştırmadan üzerine bir kağıt havlu kapatın. Tane tane olması ve dinlenmesi için 10 dakika kadar beklettiğiniz pilavı, bir kalıp ya da kase yardımıyla şekil vererek servis tabağına çıkartın. Pilavınız servise hazır. ?

Afiyet olsun!