Yılbaşı Menüsü: Panettone

Kuru meyvelerden gelen lezzetiyle, vitamin kaynağı olan bir kek ile yılbaşı sofranızı tatlandırın. Tadını baldan alan, oldukça doyurucu olan bu leziz ekmeği sofralarınıza katmak isterseniz, panettone tarifi sizlerle.

 

Malzemeler

Hamuru için:
  • 2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • ¾ su bardağı kuru üzüm
  • ½ su bardağı kuru meyve karışımı
  • 3 adet yumurta
  • ½ su bardağı ılık su
  • ½ yemek kaşığı bal
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • ¼ tatlı kaşığı kuru maya
  • ½ adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu
  • ¼ tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı soğuk tereyağı

 

Hazırlanışı

Kuru üzümlerin saplarını çıkarın ve derin bir kaseye koyun.

Portakalı sıktıktan sonra, sıcak su ile birlikte kuru üzümleri ıslatın ve şişmesi için bir kenara beklemeye alın.

Elediğiniz unu, toz şekeri, tuzu, kuru mayayı ve rendelediğiniz limonun kabuğunu bir kapta karıştırın.

Ayrı bir kapta, yumurtayı, ılık suyu ve balı bir mikser yardımıyla çırpın.

Unlu karışımı, mikserin çırpma derecesini düşürerek yeni karışımın içine azar azar ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tereyağını da ekleyerek karıştırın.

Kuru üzümlerin suyunu süzün. Hazırladığınız kuru meyve karışımını, kalan 1 yemek kaşığı tereyağıyla karıştırın.
Oluşan karışımı hamura ekleyin ve tahta kaşık kullanarak birbirine iyice karışmasını sağlayın.

Ortaya çıkan kuru meyveli ekmek hamurunu derin olan bir kalıba alın. Oda sıcaklığında, üzerini streç filmle kapattıktan sonra 12 saat kadar mayalandırmaya bırakın.

Hamur, istenilen ölçülerdeki kalıbın yüzeyinde yükseldiğinde kalıbı alın ve geniş bir fırın tepsisine yerleştirin. Fırın telini hamurun yükselme derecesine göre bir ya da iki kademe aşağı yerleştirin.

Hamurun üzerine artı işareti çizip, orta kısmına soğuk tereyağı koyun. Hamurun iç kısmına itin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırına koyup üzeri koyu renk kabuk oluncaya kadar yaklaşık 75 dakika pişirin.

Pişirme tamamlandığında kalıbından dikkat ederek çıkarın ve panettone’yi ızgara teli üzerine yan şeklinde yerleştirin, ara ara çevirerek soğumasını sağlayın.

Dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Afiyet olsun.